02 maart 2012

OPB

Voor een goede verstaander: OPB = OndersteuningsPlan Bespreking = een gesprek tussen enerzijds de ouders en anderzijds de orthopedagoge/psychologe/gedragstherapeute van de instelling, de persoon dus die de zorg rond Tom co├Ârdineert.
Is altijd wel een moment om te zien hoe onzen Tom het stelt. Deze namiddag dus, om 16.00 uur.
Hoop en al gaat alles naar wens. Blijkt dat ie wel een uitdaging is voor de theorie van de gedragsregels. Het komt erop aan als begeleider eerder te spelen met de leerregels uit de gedragstherapie: voorkomen, negeren, straffen, belonen,... dan ze strikt toe te passen, in afwisseling met mekaar en met verschillen in uitvoering (vb. beloning inhoudelijk wijzigen). Dit stelt zich soms als een probleem wanneer een begeleider/leerkracht wijzigt. Tom is de ideale tester van stages en vrijwilligers.  ;-)
Voor Tom staat positief en negatief gedrag (duim omhoog of duim omlaag) op een gelijk niveau. Wel is het zo dat hij niemand wil mishagen: eens hij weet en aanvoelt dat zijn gedrag niet sociaal gewenst is, zal hij zich daar ook niet goed bij voelen en zal hij zijn gedrag aanpassen. 't Is alleen die klik die je moet weten te veroorzaken.
Toch wel weer de kans gehad om anderhalf uur te praten over je kind... Awel, over gedreven zorgbegeleiders gesproken...

1 reacties:

Op 27/3/12 23:30 , Anonymous Bart Van Oost zei...

zorgberoep = mooi beroep!

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage