31 maart 2010

6 jaar

is ie vandaag! Tijd voor de jaarlijkse update.

Mobiliteit:
Tom kan flink stappen, kan zelfs een wandeling van flink 1 kilometer aan... op zijn tempo: heel wat neemt zijn aandacht weg waardoor ie vergeet of weigert verder te stappen maar los van dat gaat het heel goed. Overgangen blijven een probleem. Tom heeft nog vaak een helpende hand nodig wanneer een vloer verandert van textuur of tekening.
Hij heeft steunzolen.

Slaap:
Tom slaapt nog steeds in slaapzak in een spijlenbed op anti-slip, midden een pikdonkere kamer. Elke nacht wordt ie wel eens wakker voor een klein half uur zo tussen middernacht en 3.00 uur. De ochtenden variëren tussen 5.30 en 7.15 uur. Als het te vroeg voor ons is, laten we hem even liggen (Bijvoorbeeld van 5.30 tot 6.30 uur.) Hij roept dan wel eens om "mama" of "papa" maar als wij niet reageren, wordt ie vanzelf soms weer stil en zo kunnen wij vaak nog een uurtje nasoezen in het weekend.

Gezondheid:
Behalve de regelmatig weerkerende N-K-O-ontstekingen heeft hij geen noemenswaardige last.
Tom heeft wel oordopjes voor het zwemmen omdat zijn buisjes uit zijn oren zijn en zijn trommelvlies nog niet zou zijn dichtgegroeid.
Hij heeft ook scoliose die zich zou herstellen, zij het in S-vorm.

Communicatie:
behalve "mama", "papa", "mémé", "pépé" en de naam van zus, zegt Tom nog geen zinnig woord. "Tsutse" staat voor zusje, "wfwf" voor hond, enz. Je merkt wel dat ie begint te willen praten. Sommige woorden beginnen er iets of wat uit te komen: "bobo" voor choco bijvoorbeeld.
Tom begrijpt echter alles wat je zegt. (De eenvoudige woorden, uiteraard).
Zijn SMOG-taal kan ie wel maar zijn - bij momenten - gebrek aan fijne motoriek geven je soms het raden naar wat ie eigenlijk bedoelt. Veelal volstaat de comtext om hem te begrijpen.
Als ie opgaat in iets dan zegt ie wel nog steeds: "EIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEIEI..." en dat kan heel vervelend zijn als ie bijvoorbeeld in een winkelcentrum de automatische deuren gade slaat en hij er helemaal in opgaat... en je merkt dat iedereen naar hem kijkt.

Spel:
sinds kort ontdekte Tom de Nintendo DS van zus... en heeft hem meteen ingepikt. "Pee" (= spelen) is het eerste woord dat ie zegt als ie 's morgens opstaat of als ie thuis komt na school. Hij begrijpt het spelletje niet maar actie-reactie is voldoende.
Ook zijn laptop van V-tech is een zeer begeerd spel. (Is eigenlijk iets van de speel-o-theek maar hij speelt er nog teveel mee om het terug te geven). Heel wonderlijk: het ding vraagt: "met welke letter begint het woord melk?" en hij typt de 'M' in. "Welke letter komt voor de P?" en hij tikt de 'O' in. Heel eigenaardig... Want lezen kan ie zeker nog niet.

IQ
Weten we niet. Wel merken we dat ie cijfers begint te kennen en herkennen: 1-4. Hij herkent ze en kan ze met zijn vingers weergeven.

Sociaal
Tom is zeer sociaal en innemend. Hij is nu in zijn kusjesperiode en zou iedereen kussen... of nog liever zich laten kussen door iedereen.

Gedrag
Hoop en al vraagt zijn 'aandachtsopeisend' gedrag heel erg mee. Hij breekt niets moedwilligs en doet niet te moeilijk. Net als elk kind vraagt ie soms aandacht maar dat mag wel, zeker...
Soms gebeurt het dat ie een vermaning doorbreekt. Bijvoorbeeld: als je hem iets verbiedt, dan doet ie het met pretlichtjes in de ogen toch. Negeren of afleiden is dan de boodschap.
Voorbeeld: Tom laat expres iets vallen. Je kan je dan kwaad maken en soms zal ie het dan weer oprapen. Soms ook niet en dan staat ie je lachend aan te kijken. Als je hem dan zou dwingen om het op te rapen, geeft ie er nog liever een schop op dan het op te rapen. Even iets anders laten doen en dan raapt ie het wel weer op.

Zindelijkheid
De zindelijkheidstraining is opgegeven. Waarschijnlijk kan ie het al maar wilt hij het nog niet. Deze zomer nieuwe poging.

Vragen?
Dit is slechts een summier overzicht want het is niet de bedoeling om zijn ganse medische rapport online te plaatsen. Specifieke vragen kan je steeds stellen via 'Contacteer ons' op de site http://www.tomhaegeman.be/

2 reacties:

Op 31/3/10 08:29 , Anonymous Anoniem zei...

Gelukkige verjaardag, Tom!
Sara, Emma, Els & Joris

 
Op 2/4/10 14:22 , Blogger Nelly zei...

Gelukkige verjaardag Tom!

Beter enkele dagen later dan nooit hé.

Groetjes

Nelly

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage