31 maart 2006

Stand van zaken

Tom is 2 jaar. Tijd voor een stand van zaken:

Beweeglijkheid
Tom kan zelfstandig van lig naar zit en met hulp (de spijlen van zijn park of een welwillende hand) van zit naar staan. Tom is zeer voorzichtig.

Mobiliteit
Tom stapt (soms als de ruimte het toelaat: loopt) met een loophulp. Soms verlaat hij zijn loophulp voor de rand van de tafel of de spijlen van zijn park langs waar hij zich een weg zoekt.
Tom kruipt niet, hij sluipt.

Communicatie
We hebben de indruk dat Tom ons begint te begrijpen. Heel belangrijk: korte zinnen en steeds dezelfde eenvoudige woorden gebruiken. Hij voelt bijvoorbeeld ook reeds aan als je hem iets verbiedt. (Niet dat dat zin heeft maar het is een logische reactie als ouder. Je moet hem eerder afleiden.) Hij weent ook vlug als je hem iets verbiedt.
Zijn taal beperkt zich nog steeds tot het uitbrengen van klankstoten. Af en toe zit er al eens een 'mama' tussen maar we weten niet of hij de waarde van dat woord kent of dat het voor hem nog steeds klanken zijn.

Spel
Tom heeft altijd de tijd nodig om zich nieuw speelgoed eigen te maken. Die zaken liggen dan een tijdje in zijn park of in zijn nabijheid en opeens grijpt hij ernaar en begint ermee te spelen. Je kan dit niet forceren: als je het hem vroegtijdig aanreikt dan weert hij het af of smijt het weg.
Momenteel bestaat zijn spel vooral uit het weggooien van dingen met liefst zoveel mogelijk lawaai. Heel vaak zijn dat onderstaande ringen. Als hij in zijn park zit, zijn dat de eerste zaken die eruit vliegen. Buiten zijn park durft hij er één wegsmijten en erachteraan sluipen om hem dan weer weg te smijten en er weer achteraan te sluipen. Alhoewel zijn coördinatie nog niet goed is, kan je dit spelletje ook reeds met hem spelen. Je smijt de ring naar hem en hij smijt hem, met een beetje geluk, in jouw richting terug. Het moet vooral kletteren op de grond.
Op zijn piano is hij een echte virtuoos. Zijn spel is eerder fortissimo te noemen.
Ook een robbertje vechten met zijn Grote Beer of met Teigetje (zie eerdere posts) verleidt hem vaakt tot zijn typische sappige lach.
Tom schommelt ook graag op zijn schommelpaard of de schommel buiten.


Nachtrust
De nachten zijn altijd onrustig en onvoorspelbaar maar voorlopig kunnen we nog steeds de medicatie achterwege laten. We kennen zeer goede tot zeer slechte nachten maar weten gelukkig ook steeds waar naartoe als het even te zwaar wordt. Gemiddeld gaat ie, onder andere door het sociale leven van mama en papa, minstens een keer per week uit slapen. Dat is meestal in het weekend met zus bij de grootouders.

Eten en drinken
Tom zijn mentale achterstand zette ons even op een verkeerd spoor: ook al is hij mentaal nog niet zo ver, fysiek zit hij in een lichaam van een (ondertussen) tweejarige en dus zijn zijn voedingsvereisten anders. Wees gerust, dat weten we onderhand al een tijdje dus Tom is nooit ondervoed geweest. :-)
Tom eet graag en als hij bij ons aan tafel zit, zal ie al eens aan je mouw trekken om ook een stukje te mogen proeven. Middagmaal en fruitpap worden nog steeds gemixt. Schijfjes banaan zijn net zacht genoeg maar hier zien we dat hij het kauwen nog niet echt onder de knie heeft en bij momenten zou ie een gans schijfje inslikken. Dat soort zaken moet je dus voorzien.
Tom steekt nog niets zelfstandig in zijn mond met de bedoeling om het op te eten. Sabbelen op zijn beer en Teigetje doet hij bijvoorbeeld wel, op een koek niet.
Heel grappig (foei!) is bijvoorbeeld wanneer je een Rice Crisp (soort cornflakes) in zijn mondje stopt. Het is er door zijn tong- en kauwbeweging even vlug uit en dan kleeft het bijvoorbeeld aan zijn lip. Even terug in zijn mondje steken en dan lukt het wel.
Tom drinkt ook al uit een gewone beker. Dat lukt bij momenten zeer goed, andere momenten iets minder maar meestal wil dat dan gewoon zeggen dat ie geen dorst heeft en/of niet wil drinken.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage